måndag 15 juli 2013

JK Rowlings nya bok

Förra hösten släpptes JK Rowlings första bok för vuxna, The Casual Vacancy, vilken fick blandade recentioner från allmänheten. Jag gillade den personligen, även om historiens samhällskritik var lite tung emelleråt.

Igår avslöjades det dock att The Casual Vacancy  inte är Rowlings enda vuxenbok. Hon släppte nämligen en deckare under pseudonymen Robert Galbraith i april detta år; The Cuckoo's Calling.
Boken sålde endast 1500 exemplar men fick bra recensioner och utsågs bland annat till månadens Debutroman i The Library Journal.

Efter avslöjandet har JKR uttalat sig kort till pressen; "Att vara Robert Galbraith har varit en frigörande upplevelse. Det har varit fantastiskt att kunna ge ut en bok utan trycket av förväntningar från läsarna och media, att få feedback bakom ett annat namn har varit ren och skär lycka"

Något som är lite ironiskt roligt kring denna blivande bokserie är att även dessa installationer blev nekade av de stora bokförläggarna, precis som Harry Potter serien. Det var hennes Potter-förläggare som slutligen tryckte dessa böcker med, och många av publiceringarna går nu snopna ännu en gång. Synd för dem kan man tycka, men oerhört skrattretande..

Om deckargenren låter bekant kring JKR för er Potter-nördar så är det bara att backa bak bandet till 2007 då författaren Ian Rankin spred rykten om han sett Rowling skriva detektivhistorier på Edinburghs caféer. För de riktigt inbitna Potter-fansen är pseudonymen inte heller speciellt förvånande. I samband med att den sjunde och sista boken om den lille trollkarlen talade JKR ofta om att ge ut böcker under en pseudonym, och många har bevakat

Den andra boken i serien av Robert Galbraith kommer ges ut under nästa år. I nuläget finns ingen information om boken kommer att publiceras på svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar